Työelämäopas
  
< Palaa edelliseen sivuun
< Etusivulle
Etusivu > Työ > Työelämäopas > Työhakemus

Työhakemus

Vallitseva käytäntö on, että töitä haetaan työhakemuksella. Työhakemus voi olla joko vapaa-muotoinen, tai sitten työpaikan tarjoaja on määritellyt etukäteen, millaisin tiedoin työpaikkaa tulee hakea. Kuntien ja kaupunkien kesätyöpaikkoja hakiessa yleensä on valmiit hakemuslomakkeet, joita voi yleensä noutaa kaupungintalolta, kunnanvirastolta tai mahdollisesti työvoimatoimistosta.

Työhakemuksella ilmaiset työnantajalle, että juuri sinä olet kiinnostunut heidän tarjoamastaan työstä. Yleensä työnantajat kutsuvat hakijoita haastatteluun juuri työhakemusten perusteella. Siksi onkin tärkeää panostaa työhakemuksen tekemiseen. Pyri tekemään työhakemuksestasi selkeä ja siisti. Työhakemuksessa on hyvä kertoa itsestään, miksi sinä sovit juuri siihen työhön ja mitkä ovat sinun vahvuutesi. Työhakemuksessa voit kertoa, että mitä olet oppinut aiemmista työsuhteisteistasi. Esim. ”Ollessani lastenhoitajaharjoittelijana päiväkodilla huomasin, että viihdyn työssä lasten parissa, ja lapset viihtyvät kanssani.” Työhakemuksessa on hyvä pyrkiä erottumaan muista hakijoista, positiivisella tavalla.

Alla esimerkkejä vapaamuotoisesta hakemuksesta.

Hakemusta tehdessä huomioi:

Hakemus tulee tehdä huolellisesti ja virheettömästi. Kirjoita hakemuksesi puhtaaksi tekstinkäsittelylaitteella, ellei sitä erikseen pyydetä kirjoittamaan käsin. Muista, että hakemusta arvioitaessa arvioidaan myös sinua ihmisenä ja sitä kautta työntekijänä; revennyttä tai muuten parhaan kuntonsa menettänyttä hakemusta ei kannata lähettää.
Vaikkakin oikeakielisyyttä pidetäänkin päälinjana, on persoonallinen ja massasta erottuva hakemus aina tervetullut ja tuottaa yleensä tulosta. Vastaa hakemuksessa niihin kysymyksiin, jotka on esitetty ja korosta rohkeasti omia hyviä puoliasi. Muista lähettää hakemuksesi ajallaan sillä yleinen tapa on, että myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä lainkaan.

Hakemuksen tarkoitus on saada työnantaja kiinnostumaan sinusta. Pelkkä hakemuksen lähettäminen harvoin johtaa työpaikan saamiseen, vaan mahdollistaa sen, että sinut kutsutaan työhaastatteluun. Kannattaa siis tehdä hakemus huolella ja vaivalla, jotta antaisit itsestäsi parhaan mahdollisen kuvan.

Työhakemusmalli ja ohjeet kohdittain työhakemuksen luomiseen.
 Työhakemusmalli 

TYÖHAKEMUSMALLI 1:

Oma nimi                                                                               HAKEMUS
Katuosoite                                                                             Päivämäärä
Postiosoite
Puhelin
sähköposti

 

Yritys johon haet
Henkilö, jolle hakemuksen osoitat
Osoite
Postinumero

 

Tälle riville viite lehti-ilmoitukseen tai Internet -ilmoitukseen, johon viittaat esim. Helsingin Sanomat 10.8.2004

ELOKUVATEATTERIN TYÖNTEKIJÄ ( paikka, jota haet)

Pyrin avoinna olevaan elokuvateatterin työntekijän toimeen. Olen 22-vuotias kulttuurisihteeriopiskelija.
Helsingin Sanomissa 1.8.2004 olleessa ilmoituksessanne nimetyt työtehtävät kiinnostavat minua.

Koulutus              
Sain peruskoulun päästötodistuksen Kallion yläasteelta Helsingistä vuonna 2000. Peruskoulun jälkeen jatkoin Kallion ilmaisutaidon lukioon, josta kirjoitin ylioppilaaksi 2003. Lukuvuoden 2003-2004 opiskelin Lahden kansanopistossa lehti- ja radiotyönlinjalla.

Työkokemus       
Kesän 2001 työskentelin kassalla huoltoasema Mobiilissa. Lisäksi olen työskennellyt kahtena kesänä ( 2002, 2003 ) torimyyjänä.

Kielitaito               
Pärjään hyvin englannilla ja ruotsilla, saksaa puhun kohtalaisesti.

Olen erittäin kiinnostunut koulun ohella tehtävästä iltatyöstä. Tarjoamanne työpaikka sopii erinomaisesti minulla ja se täydentää sopivasti koulutustani. Tulen mielelläni neuvottelemaan henkilökohtaisesti elokuvateatterin työntekijän tehtävästä.

Yhteydenottoanne odottaen

Mari Filmi

 

 TYÖHAKEMUSMALLI 2:

 

Oma nimi                                                                       HAKEMUS
Osoite                                                                            13.1.2006
84100 YLIVIESKA
(puhelinnumero)


Työnantaja Oy
Hakemuksen lähetysosoite 4a 1
02100 Espoo

MYYJÄ MATKAPUHELINLIIKKEESEEN

Olen kohta 19-vuotias ylivieskalainen. Olisin kiinnostunut  kokopäiväisen myyjän työstä matkapuhelinliikkeessänne. Elämääni kuuluvat säännöllinen liikunta ja terveet elämäntavat. Aiempaa kokemusta myyntityöstä olen saanut muun muassa Kauppa Oy:stä, jossa toimin 6kk määräaikaisessa työsuhteessa.

Pidän työstä, jossa tapaa ihmisiä. Asiakaspalvelu- ja myyntityö on mielestäni mielenkiintoista ja luonteeltani sovin hyvin asiakaspalvelutyöhön. Olen iloinen ja positiivinen, ulospäin suuntautunut henkilö ja huumorintajuakin löytyy.  Matkapuhelimet ja niiden tarvikkeet ovat tuttuja minulle ja tietokonetta käytän päivittäin.

Haluaisin kovasti saada tarjoamanne työpaikan. Tulisin tekemään työni parhaani mukaan ja pistäisin likoon koko persoonani ja kaiken osaamiseni. Olen aina valmis oppimaan työssäni uutta ja kehittämään itseäni edelleen. Saatte minusta liikkeeseenne  positiivisen, energisen ja palvelualttiin myyjän.

 


Kunnioittaen                                                                    Allekirjoitus
                                                                                           Nimen selvennys alle


LIITTEET: CV

 

 

TYÖHAKEMUSMALLI OHJEET:

 

 

Hakijan nimi
Osoite
Puhelinnumero
Sähköposti

Vastaanottajan nimi
Organisaatio
Osoite

OTSIKKO (esim. nimike, jota olet hakemassa)

Viite esimerkiksi puhelinkeskusteluun tai lehti-ilmoitukseen

HAKEMUS
Päiväys

 

 

 

* Aloitus: kiinnostuksen herättäminen. Kerro, miksi olet kiinnostunut työtehtävästä ja työnantajasta. Jos et vastaa johonkin tiettyyn paikkatarjoukseen, määrittele mahdollisimman tarkasti, millaista paikkaa haet. Osoita, että olet perehtynyt tehtävään, jota haet.

 

* Koulutus ja työkokemus. Osaamisesi ja vahvuusalueesi suhteessa hakemaasi tehtävään. Millaiset työhon liittyvät kehitys- ja uratavoitteet sinulla on? Kerro persoonastasi: millainen olet ihmisenä ja työntekijänä. Miksi sinä olisi tehtävään sopivin?

 

* Lopetus: yhteenveto. Mainitse ansioluettelo. Suosittelijat. Yhteydenotto. Tarjoudu haastatteluun.

 

 

 

Allekirjoitus

Nimen selvennys

 

LIITTEET: Ansioluettelo, Pyydetyt todistukset

Viimeksi päivitetty : 15.10.2012
JulkisetArkisto